Metsastys-kalastus.com

Siimaepisodi IV: punalihaisen pyynnissä

Lisää muualla verkossa:

> Tehdään itse: täkysiima suurelle kalalle
> Siimaepisodi I: Kaste nälkäisten haukien seassa
> Siimaepisodi II: Juhannuskuhia narraamassa
> Siimaepisodi III: Suurhaukia syksyllä
> Taimen

Punaista lihaa kesähelteillä

Ennätyshelteet ja taimenenpyynti järvestä – mahdoton yhtälö? Ei täkysiimalle. Metsastys-kalastus.com pyysi kesän 2010 ennätyshelteissä järvitaimenia pitkäsiimalla.

Kirjolohi
Eväkäs broileri.

Aika ja paikka

Kun pohjoista lukuun ottamatta koko Suomi hikoili päätpehmentävissä ennätyshelteissä, kirjoittaja jatkoi parina iltapuhteena tappopelin maineen kuha- ja haukivesillä saaneen 50-koukkuisen suurkalasiiman satakoukkuiseksi. Nyt olisi tähtäimessä punalihainen…

Kalastus suoritettiin heinäkuisena viikkona Keski-Suomessa, suuren järven syvällä ja kalaisella lahdella. Syötiksi vakiintuivat särjenhankintavaikeuksien jälkeen pienet ahvenet, satunaisena täydennyksenä särjet, kiisket ja kuoreet. Siima oli pyyntiin viritettynä välikohoin ja muutamin painoin varustettuna 60 – 24 metrisessä vedessä. Mittaa koko litkalle kertyy puolisen kilometriä.

Uiva broileri

Uistelumiesten kuhasaaliiden huhuttiin olevan helteessä kovia, joten kuhaa ennustin tuleman myös siimalla. Ensi katsomalta vaalealihaista petoa siimassa kyllä olikin – pienen alle kiloisen hauenpoikasen muodossa. Toinen selaus tuotti yllätyksen: villi suurille vesille eksynyt todennäköisesti virtaveteen brutaalin vapaviihteen välikappaleeksi istutettu, paremmin pakastealtaiden kasvatettuna akvabroilerina tunnettu kirjolohi. Tämä rasvainen ja hyväkuntoinen onnellisen vapaan elämän viettänyt yksilö päätyi ihmismahojen täytteeksi ilman punnitusta…

Syvän veden haukia

Järvitaimenia
Järvitaimenia.

Kaksi seuraavaa selausta olivat niin ikään yllätyksellisiä. Syvään veteen ja pääosin melko pintaan viritettyyn siimaan ei ensimmäisenä ennustaisi pieniä haukia, silti niitä tuli kolme – suurin kuitenkin kolmatta kiloa. Hauki on aina jännittävä siimakala: äkäinen ja voimakas, potkut tuntee sadankin metrin päähän ja suuremman virkeän kalan kohdalla löysiä joutuu useasti antamaan useamman tapsinvälin.

Yhden haukireissun jälkeen päästiin asiaan. Siima tuntui raskaalta jo toisessa päässä ja järeät potkut ilmoittivat hyvissä ajoin kiinni olevasta suuremmasta kalasta. Mikään ennätyskala se ei ollut, mutta puolitoistakiloinen villi järvitaimen saa kroonisenkin masennuspotilaan suupielet väkipakolla ylöspäin. Sen lisäksi syöttiä oli puraissut toinenkin, niukin naukin mitallinen pikkutaimen. Siiman kanssa pysyy siis kalassa myös lämpöaallon iskiessä. Soveltuvuus jalommankin kalan pyyntiin on hyvä.

Mediatiedot | Sivukartta | Tekijänoikeudet | Ota yhteyttä | ©2010 Metsastys-kalastus.com