Metsastys-kalastus.com

Pyyn metsästys houkuttelemalla

Lisää muualla verkossa:

> Kanalinnustus
> Metsäkanalinnut

Kärsivällisen metsästäjän jännittävä jahtimuoto

Pyyn houkuttelu pillittämällä on mielenkiintoista ja palkitsee onnistuneen höpläyttäjän herkullisella paistilla.

Pyy on petetty
Pyyn kohtalokas erehdys.

Kaksi tekijää kuoleman taustalla

Pyy on erittäin voimakkaasti reviirilintu. Se on alueuskollinen ja puolustaa reviiriään tunkeilijoilta. Alkusyksystä vanhat urokset jörnivät omilla alueillaan ja poikueiden hajottua nuoret kukot lähtevät hakemaan omia elinpiirejään. Myös alkusyksystä vielä koossa olevat poikueet pitävät viheltelemällä yhteyttä toisiinsa. Tähän reviirikäyttäytymiseen ja poikueiden kommunikaatioon perustuu pyypillin joskus taikuudelta tuntuva teho.

Mistä pyyt tapaa?

Pyiden elinympäristöä ovat kuusikkovaltaiset sekametsät, lepikot ja pusikkoiset puronvarret. Aamutuimaan ja illan tekiessä tuloaan rahallisesti etenevä metsästäjä saattaa kuulla vihellyksiä. Itse usein aloitan pillityksen, kun tapaan pyitä teerijahdin yhteydessä. Ellei lintua näe tai vaikkei varsinaista piii-piii-pi-pi-pli -vihellystä kuulisikaan, pyiden läsnäolon paljastaa usein varoitusääni plit-plit tai omintakeinen lentoonlähtöpöräys siivistä.

Maltti on valttia

Kun pyitä on läheisyydessä ja linnun tai linnut on saanut vastaamaan pilliin, kannattaa ottaa rauhallisesti ja vihellellä kohtuudella. Parin vastauksen jälkeen "väliinjäänyt" vihellys saattaa jo riittää uteliaalle linnulle.

Tärkeintä on malttaa itse olla kaikessa rauhassa liikkumatta, silmät auki ja ase käsillä. Pyyjahti pillittämällä onkin osaltaan mainio muistutus siitä, että maalintujen metsästyksen ei aina välttämättä tarvitse olla niin fyysistä. Pillille tulevan pyyn pudottamiseen haulikolla ilman kohtuuttomia lihamenetyksiä riittää mainiosti savikiekkopatruuna.

Lähteitä ja lisälukemista:

Mediatiedot | Sivukartta | Tekijänoikeudet | Ota yhteyttä | ©2011 Metsastys-kalastus.com