Metsastys-kalastus.com

Sesonkimies: Isku muikkuihin

Lisää muualla verkossa:

> Muikku

Isku muikkuihin

Maukas muikku on himottu kala. Parvikutuisen ja tiheitä kantoja muodostavan kalan kutupyynti voi muodostua tuottoisaksi. Syksyllä verkkoihin käy myös arvokkaita mätikaloja.

Muikkuja nousee verkosta
Muikkua nousee.

Kutuaika ja -paikat

Muikku on maukkautensa ja tiheiden kantojensa ansiosta uinut suomalaisten sydämiin ja mahalaukkuihin jo vuosisatoja sitten. Sen kutuaika on syksyllä loka-marraskuussa vesien jäähdyttyä noin 7-5 asteisiksi. Parvikutuinen kala saapuu sankoin joukoin kudulle kovapohjaisille rannoille ja matalikoille, yleisimmin 1-5 metrin veteen. Jos alkaa syksyllä siis tuntua siltä, että muikun makua olisi saatava kielen päälle, on kaivettava verkot liiteristä ja ryhdyttävä tutkimaan merikorttia, kalenteria ja vedenlämpömittaria.

Kalusto

Koskapa muikut tulevat matalaan veteen, syksyinen muikkumies voi jättää välivesikohot huoletta liiteriin, vaikkakin jo pieni verkon nostaminen irti pohjasta vähentää ahventen määrää. Sokkeliverkot joissa verkon liinan alaosa on harvempaa silmäkokoa toimii hyvin, samoin matalampikin verkko, jos muikut pyyntipaikalla tulevat tosiaan alle kolmen-neljän metrin veteen.

Pyynnissä

Kova aallokko keikuttaa venettä ja väsymätön tuuli on täyttänyt korvien välin kohinalla. Verkkomies vetää pyytöään pyttyyn. Liinassa kiikkuu tasaisin väliajoin sinertävänhopeakylkisiä kaloja. Yhtä tasaisin väliajoin on pyyhkäistävä tippa nokasta. Kuu ja aurinko ovat yhdessä taivaalla. Ilma on asteen tai pari pakkasen puolella. Ja hanskoissakin on reikä...

Kun verkot laskee pohjaan, pyyntiaika kannattaa yrittää rajata yön yli. Näinkin välttää osan kiusallisesta päiväaktiivisesta ahvensivusaaliista, jonka poisnyppimisessä menee aikaa, hermot ja saa vielä kätensäkin rikki.

Oikeiden paikkojen löydyttyä pääsee helpohkosti kymmenen kilon kertasaaliisiin muutamillakin verkoilla.

Mediatiedot | Sivukartta | Tekijänoikeudet | Ota yhteyttä | ©2011 Metsastys-kalastus.com