Metsastys-kalastus.com

Kokeessa: Kivikangas Pietari IronSilk -monikuitumonofil-verkko

Lisää muualla verkossa:

Kokeessa uutuusliina IronSilk -multimonofil

Metsastys-kalastus.com kokeili ja vertaili talven uutuutta, superohuista säikeistä kierrettyä multimofil-liinaa. Testissä oli Kivikankaan IronSilk, mutta myös muilla valmistajilla on vastaavaa liinaa saatavana.

IronSilk 7F
7F säie koostuu 0.06mm:n kuiduista.

IronSilk 7F

Erittäin kestäväksi mainittu uutuuslanka kierretään yhdestä tai useammasta 7F-peruslangasta. Yksi 7F-säie koostuu aina seitsemästä 0.06mm:n kuidusta. Esimerkiksi testissä olleen kuhaverkkomme liina oli kaksisäikeistä, eli 14x0.06mm.

Valmistaja lupaa IronSilkin olevan 25% vahvempaa, kuin vastaavan paksuinen nylon-lanka. Kestävyys-langanpaksuus -suhteen pitäisi olla mullistava. Mutta miten lienee pyyntitehon kanssa?

Koeasetelma

IronSilk-verkko ja tavallinen 0.17mm:n monofiili-liinalla pauloitettu verrokkiverkko olivat parittain kuhanpyynnissä talven 2010-2011 Pohjois-Päijänteellä. Kuten tässä esitetystä saalistilastosta ilmenee, aivan kiihkeimpään kuhinaan ne eivät kerenneet ja paikkakin osoittautui varsin hiljaiseksi. Kuitenkin pientä saalishajontaa ja tuntumaa käsittelyyn saatiin aikaan.

Käyttökokemuksia

IronSilk 7F
Liina on väriltään vihreä.

IronSilkin käsiteltävyys on erinomainen verrattuna normaaliin monofiiliin. Ilmeisesti lähinnä liinan painosta johtuen se käyttäytyy jämptisti pysyen kovallakin tuulella nätisti laskoksilla siellä missä pitääkin. Tavallista herkkälankaista monofiiliahan jos joutuu nostelemaan tai selailemaan ylhäällä kovalla tuulella, sotkeutuu liinaan itse ja se takertuu yleensä lisäksi joka ikiseen jäänokareeseen ja verkkokeppiin kuin noiduttuna.

IronSilk on myös selvästi lujempaa tekoa, kuin nyt esimerkiksi yleinen lankavahvuus 0.17mm. IS tulee suht helposti ehjänä kuhan suusta, varmasti jopa hauenkin. Kortin toinen puoli on sitten se, että jos kala on tiukassa ja vieläpä pussissa, vastaavasti puukkoa joutuu käyttämään herkemmin, jos yksittäisen kalan kanssa ei halua viettää neljännestuntia aikaa. IS on luonnollisesti myös kalliimpi.

Saalistilastot

IronSilk0.17
03
10
31
01
01
12
10
00
22
12
00

Taulukossa esitetään verkoista tulleet kalat lukumääräisesti katsomakerroittain. Jos tarkemmin tarkastellaan lajeja, IronSilkillä tuli 7 kuhaa (joista 1 alamittainen) ja 2 pientä matikkaa. Tavallisella 0.17 lankaisella tuli 10 kuhaa, hauki ja järvilohi.

Loppusanat

IronSilk on selvästi parempi käsiteltävä ja kestävämpi kuin tavallinen monofiiliverkko. Toisaalta hinta on myös vastaavasti selvästi korkeampi. Saalistilastoista nyt ei ehkä kannata vetää kovin suurisuuntaisia johtopäätöksiä lyhyen ajanjakson ja vain yksien verkkojen vuoksi, mutta jos nyt siitä lähdetään, että jo 0.17-lankaisella verkolla saa kuhia hieman paremmin, niin ainakin kuhan pyyntiin valitsisin muun kuin IronSilk-liinaisen verkon. Asia on eri, jos liinalta vaaditaan erityisesti kestävyyttä herkkyyden ja paremman kalastavuuden sijaan.

Mediatiedot | Sivukartta | Tekijänoikeudet | Ota yhteyttä | ©2011 Metsastys-kalastus.com