Metsästys ja kalastus @ metsastys-kalastus.com

Kokeessa: Deben luolatutkat talvikalastuksen apuna

Lisää muualla verkossa:

Laitteet:
Kemiön metsästyspuoti
02-423804

Uuden teknologian avulla uittohommat luistamaan

Metsastys-kalastus.com kokeili Deben luolatutkia talvikalastuksessa. Laitteista on suuri apu uittovälineiden paikannuksessa. Varsinkin tehokkaampi Long range –malli mahdollistaa vaivattoman verkkonarujen tai nuottaköysien uiton yhden miehen voimin paksunkin jään ja lumen aikaan.

Deben-luolatutkat
Testikalusto. Lähettimet kiinnitettyinä
uittolautaan.

Laitteisto

Kokeessa olivat mukana Deben luolatutkat Terrier finder mk 3 ja mk 3 Long range. Tutkat on varustettu magneettikytkimellä ja toimivat yhdellä neppariparistolla (lähetin) ja tavallisella 9V-paristolla (vastaanotin). Silmämääräisesti erona on ainoastaan Long range –mallin huomattavasti isompi lähetinmoduli. Lähettimiä seuraa panta, jolla juuri passelisti saa lähettimen kiinnitettyä uittolautaan. Perusmalli maksaa 199 euroa ja tehokkaampi Long range -malli 269 e.

Vastaanotin on varustettu portaattomalla signaalin taajuuskytkimellä, virtakytkimellä ja toimintamoodin valitsimella. Karkeasti lähettimen saa paikannettua käyttämällä etsi-toimintoa ja tarkempi paikannus tapahtuu paikannustilassa.

Vastaanotin ilmaisee vastaanottimen etäisyyttä kahdella tavalla, äänisignaalilla ja asteikolla varustetulla LED-näytöllä. Kombo toimii käytännössä varsin mallikkaasti.

Testipaikka ja olosuhteet

Testipaikkana oli Pohjois-Päijänne haasteellisissa kauden 2010-11 runsaslumisissa olosuhteissa. Teräsjään paksuus oli 30 sentin hujakoilla, mutta sen päällä oli kokeiden aikana aluksi 30-40 senttiä lunta – ja lopuksi viisi senttiä vettä, 10 senttiä kohvaa/loskaa ja 30 senttiä lunta kovalla kuorella.

Käytössä

Uittolauta avantoon pulahtamassa
Tutkan lähettimellä varustettu uittolauta
pulahtamassa avantoon.

Pienempi malli on hankintakustannuksiin nähden tehoton. Jos runsaan lumen aikaan uitettavan välimatkan on jättänyt merkitsemättä ja uittolauta on karannut pois linjalta, pääsee jäälle tallaamaan melkoisia kuvioita. Tehokkaamman mallin kanssa lauta löytyy käden käänteessä, riittää kun lähtee tallustamaan suurin piirtein oikeaan suuntaan.

Lähettimen kytkeminen päälle ja pois päältä on hieman hämärä. Se tapahtuu erillisellä magneettiavaimella: vetämällä avaimen lähettimen alareunassa olevan pisteen yli. Laite ei anna operaation onnistumisesta minkäänlaista vastetta, joten sen joutuu aina erikseen kokeilemaan vastaanottimella.

Vastaanottimen ergonomia on hämmentävä. Tuntuu luontevalta ottaa se käteen ohuemmasta päästä. Niin se myös mukavasti käteen käy. Tällöin laite on kuitenkin kädessä väärin päin. Sinänsä pikku juttu, mutta itse uitin kymmenkunta narua ennen kuin tajusin napata vastaanottimen järjenvastaisesti oikein päin käteen. Asteikon lukeminen helpottuu siten huomattavasti.

Lopputulema

Debenin tehokkaammalla Long range –luolatutkalla narujen ja köysien uitto jään alle onnistuu yksistään ja helpottuu huomattavasti paksun jään ja lumen aikaan. Se on erinomainen apuväline, jos ei välttämättä halua fiilistellä puolta päivää paria verkkoa uitellessa.

Mediatiedot | Sivukartta | Tekijänoikeudet | Ota yhteyttä | ©2011 Metsastys-kalastus.com